ROZKOSZ GASTRONOMICZNA CZYLI WINO I JEDZENIE,DO JAKICH POSIŁKÓW JAKIE PIJEMY WINA,W CZYM I W JAKIEJ KOLEJNOŚCI


ROZKOSZ 

CZYLI WINO I JEDZENIE

Węgierskie potrawy i węgierskie wina

Rozkosz gastronomiczna składa się z dwóch czynników : z potraw i napoju. Tylko w przypadku harmonii tych dwóch czynników możemy mówić o rozkoszy gastronomicznej. 

Do spożywania wina starajmy się używać zawsze odpowiednich kieliszków. Do dyspozycji powinien być szeroki wybór wina, by do każdej potrawy móc podać najbardziej odpowiednie. Fachowy i smakowy dobór potrawy i napoju wybitnie podkreślają właściwości smakowe potraw i dzięki temu wywołuje doskonałe samopoczucie. 

Podstawowym warunkiem jest, żeby na stół zostało podane wino zdrowe, czyste, o odpowiedniej temperaturze. 

Wina stołowe i do pieczeni powinny przy spożyciu mieć temperaturę 10-12C, wina deserowe 12-14C, zaś wina czerwone 14-16C.

Przed jedzeniem zalecane jest częstowanie wytrawnym lub półsłodkim wermutem.

Do przystawek odpowiednie jest lekkie, białe wino o niskiej zawartości alkoholu.

Do zup, jarzyn i surówek na ogół nie pije się wina.

Do potraw rybnych pasują lekkie, wytrawne białe wina o temperaturze 8-10C.

Do pikantnie przyprawionych ryb można podać pełną aromatu Kadarkę lub Rose, natomiast do ryb pieczonych bądź panierowanych wytrawne białe wino.

Do potraw z drobiu ( oprócz kurczaków ) podajemy wina rose lub czerwone.

Do pieczonej kaczki lub pieczonej gęsi zalecamy bardziej kwaśne wina, zaś do panierowanego kurczaka wina białe o harmonijnym, pełnym bukiecie.

Do opiekanej wątróbki zarówno białe, jak i czerwone wino, do gulaszu czerwone i rose, do pieczeni zazwyczaj czerwone, do pieczeni wieprzowej lub prosięcia ogniste, mocne wina białe, do dziczyzny pasują zaś wina czerwone.

Do deserów, słodkich ciast odpowiednie są wina deserowe.

Wg. naszych gospodarzy-madziarów wino jest dla organizmu ludzkiego bardzo ważnym źródłem witamin i energii. Szczególnie dla systemu krążenia z powodu właściwości rozszerzania żył ma dobry wpływ na żołądek i serce.  Wpływa też korzystnie na system nerwowy i zmniejsza napięcia. Wśród spożywających wino jest o wiele mniej chorych na zwapnienie żył, na nerwy i serce. Kieliszek czerwonego wina  obok papryki jest polecany jako środek zapobiegawczy przeciwko grypie A/H1N1 Do zdrowego modelu życia jako lekarstwo można polecić jeden-dwa kieliszki wina dziennie.

strona główna