WINO NIE PATYKIEM PISANE, TO NIE ARIZONA ANI MAMROT,TURYSTYKA WINIARSKA CZYLI ZWIEDZAMY PODPATRUJEM CZASAMI POMAGAMY I DEGUSTUJEMY WSZELKIE TRUNKI WINEM ZWANE

Enoturystyka czyli turystyka winiarska dla prawdziwych miłośników win. W programie naszych imprez jest degustacja wina. Organizujemy wyjazdy związane z poznawaniem  regionów winiarskich.  Oferujemy zwiedzanie konkretnych wytwórni win lub szampanów połączone zawsze z degustacją. Szczególnie polecamy wspaniałe wina morawskie, węgierskie i chorwackie. Podczas wyjazdów  do spróbowania jest wiele wspaniałych rodzajów win z wielu regionów. Pochodzące z różnych regionów uprawy winnej latorośli różnią się między sobą, nawet jeżeli zostały wyprodukowane z tych samych gatunków winorośli. Na końcowe właściwości tzn. kolor, bukiet i smak wpływ mają następujące czynniki : gatunek winogron, warunki klimatyczne, stopień nasłonecznienia, rodzaj gleby i okres leżakowania. Wina pochodzące ze słynnych regionów najczęściej są  nazywane od nich i od gatunku winorośli. Winne atrakcje u winiarzy.

O firmie   Napisz do nas     Kontakt                       Oferta                                                                               Oferujemy:

Wakacje urlopy wczasy podróże nie tylko winne

W naszej ofercie również:  

FORMUŁA 1, MOTO GP, MECZE PIŁKARSKIE, ZIMĄ SKOKI I BIEGI NARCIARSKIE, WYJAZDY NA ZAWODY SPORTOWE, BUSINESS TRAVEL, INCENTIVE, NO LIMITS TRAVEL, CONCIERGE SERVICE, KONGRESY I KONFERENCJE,  WYJAZDY NA TARGI, WYCIECZKI GRUPOWE, WYCIECZKI ZAKŁADOWE, WYCIECZKI FIRMOWE, WCZASY, RELAKS, WYPOCZYNEK, SZKOLENIA, OBSŁUGA  FIRM, PODRÓŻE MOTYWACYJNE,  SPA, UZDROWISKA, CITY BREAKI, PODRÓŻE, WYPRAWY,  OBOZY I KOLONIE


Austriackie wina  Chorwackie wina 
Czeskie wina z Moraw  Francuskie wina 

Hiszpańskie wina  Niemieckie wina  Macedońskie wina  Mołdawskie wina  Portugalskie wina  

Węgierskie wina  Włoskie wina  Słowackie wina

                                                                   Festiwale win i winobrania na Węgrzech

                                                                  Międzynarodowy Festiwal Wina i Szampana w Budapeszcie

wrzesień

Festiwal Winobrania w Badacsony nad Balatonem

wrzesień

Winobranie w Egerze

wrzesień

 Podobnie jak w roku ubiegłym, również w tym roku przez cały wrzesień w Dolinie Pięknej Kobiety przez cały wrzesień będą miały miejsce imprezy i programy związane z winobraniem.  


 Festiwal Win w Tokaju  

 październik

Festiwal Win w Tokaju odbywa się od 1932 roku już tradycyjnie zawsze w pierwszy weekend października. Podczas tego wydarzenia prezentowane są wina z Tokaju i okolic, kultura regionu, miejscowa gastronomia oraz wartości przyrodnicze. Towarzyszą temu zawsze imprezy folklorystyczne, koncerty, kiermasze, zawody sportowe.

W programie festiwalu:

Wystawa i targi wina połączone z degustacją, kiermasz sztuki ludowej, parada winiarzy, Bieg o Puchar Tokaji Aszu, piłka nożna, konkurs gotowania zupy gulaszowej w kociołkach, bal uliczny, pokaz sztucznych ogni.

POZOSTAŁE FESTIWALE WINA NA WĘGRZECH:

sierpień- Tygodnie Wina w Balatonfüred

 wrzesień- Festiwal  Wina w Pécs, Harkány, Nagyharsány, Palkonya, Siklós, Villány, Villánykövesd

 wrzesień- Festiwal Wina w Hajduszoboszló


Podczas naszych imprez często w programie jest degustacja wina, czasami organizujemy wyjazdy tematyczne, związane z poznawaniem kilku regionów winnych. Organizujemy zwiedzanie konkretnych wytwórni win lub szampanów połączone zawsze z degustacją. Węgierskie wina są wspaniałe, do skosztowania jest wiele gatunków z wielu regionów kraju. Pochodzące z różnych regionów uprawy winnej latorośli różnią się między sobą, nawet jeżeli zostały wyprodukowane z tych samych gatunków winorośli. Na końcowe właściwości tzn. kolor, bukiet i smak wpływ mają następujące czynniki : gatunek winogron, warunki klimatyczne, stopień nasłonecznienia, rodzaj gleby i okres leżakowania. Wina pochodzące ze słynnych regionów najczęściej są  nazywane od nich i od gatunku winorośli. Wina dzielą się na wytrawne i półwytrawne - srebrna folia na szyjce butelki , półsłodkie i słodkie - złota folia na szyjce butelki.
Najbardziej znane w Polsce to Egri Bikavér ( bycza krew) pochodzące z Egeru, Szürkebarát (szary mnich) pochodzące z nad Balatonu ze zboczy Góry Badacsony, Kékfrankos (błekitny frańkończyk) z Sopronu.

Wino węgierskie już w 1310 r. figurowało na listach towarów przewożonych z Węgier do Polski. W popularyzowaniu węgierskich win w Polsce wielką rolę odegrał Zygmunt I, który jeszcze jako królewicz od listopada 1498 roku trzy lata spędził w Budzie. Natomiast wino tokajskie pojawiło się w Polsce w drugiej połowie XVI wieku po elekcji na króla polskiego księcia Siedmiogrodu Stefana Batorego. W celu ułatwienia handlu założono magazyny win węgierskich  w Dukli i w Jaśle. W wieku XV i XVI słowo "węgrzyn" oznaczało wina węgierskie, a od XVII wieku słowo "tokaj" znaczyło tylko wino, ponieważ w tym czasie tylko takie było na rynku polskim. W XVII i XVIII wieku następuje dalszy rozwój handlu węgiersko - polskiego, wielką rolę odegrał rosnący import win węgierskich. Kto żyw jechał na Węgry po dobre wino !!! Wśród polskiej szlachty panowała opinia, że nie ma wina nad węgrzyna, nie ma wina podobnego do win tokajskich. Pijano je powszechnie nawet na sejmikach. Panowie szlachta ugaszczali się, gdzie wyśmienite jadło i napoje, a w pierwszym rzędzie węgierskie wina serwowano. Tam, gdzie dużo i dobre węgierskie wina znaleźli, tam zawsze większe towarzystwo było. Dla koneserów historii "węgrzyna" polecam "Pan Podstoli"-Ignacy Krasicki i pamiętnik Henryka Fukiera.

Królem węgierskich win i winem królów jest Tokaj, produkowany  tylko w jednym regionie Węgier w dwu głównych odmianach : Tokaj Szamorodni (metoda tradycyjna) i Tokaj Aszu (dodaje się do produkowanego wina winogrona zwiędnięte, pozostawiane do pierwszych przymrozków) oraz Tokajski furmint, muszkatel i Hárslevelü, pezsgö i wina stołowe produkowane z winorośli z tego samego regionu oraz napój mocniejszy tokajski destylat winny.

Tokaj Szamorodni powstaje w ten sposób, że kiście winogron bez przebierania są przerabiane. Jakość zależy od ilości zwiędniętych winogron w moszczu. Wino minimalnie dojrzewa przez 2 lata w drewnianych beczkach o pojemności 136 - 200 litrów. Słowo "szamorodni" jest pochodzenia polskiego - samorodzące się. Prawdopodobnie kilkaset lat temu nasi rodacy kupowali kiście winogron jeszcze przed winobraniem i sami je przerabiali, uzyskując wino pochodzenia tokajskiego. 

Tokaj Aszu to prawdziwie królewski napój. Aszu liczy się więcej niż wino. To wspaniały szlachetny prezent, możemy nim zaszczycić naszych przyjaciół, ukochanych lub obdarować samego siebie. W doborowym towarzystwie możemy uczcić uroczyste momenty naszego życia. Produkcja Aszu, to proces bardzo pracochłonny. W czasie winobrania z kiści winogron ręcznie pojedyńczo obrywa się każdy zwiędnięty owoc i zgniata się je w kadziach. Przez 36 - 48 godz. papka z winogron jest mieszana. Następnie do beczki (gönczi) z wytrawnym winem dodaje się od 3 do 6 putonów tak przygotowanej papki. Wino Aszu dojrzewa w tych beczkach minimum tyle lat ile ma putonów plus dwa lata. Niebagatelną rolę odgrywa pleśń, która powstaje tylko w piwnicach tokajskich. Podczas produkcji win tokajskich powstaje hinina jako jeden ze składników, samo zdrowie ...
Wszystkie wina tokajskie posiadają niepowtarzalny łatwo rozpoznawalny bukiet i smak.

Pozostał jeszcze jeden wspaniały trunek produkowany z winorośli na Węgrzech, a mianowicie pezsgö odpowiednik szampana. Występuje jako wytrawny, półwytrawny, półsłodki i słodki, biały, rose i czerwony. Produkowany jest przez kilka firm, do najsłynniejszych jest zaliczana budapeszteńska firma Törley.

Degustacja wina
Wino ocenia się na podstawie jego koloru, zapachu i smaku.
Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie pomieszczenie do degustacji.
Musi być ono bezwietrzne, bezwonne oraz dobrze oświetlone.
Niezmiernie istotne jest również dobranie właściwego kieliszka.
Musi być on zawsze na nóżce, o eliptycznym kształcie, do wina białego mniejszy, zaś do wina czerwonego większy.
Bardzo ważnym jest, żeby napełniono tylko 1/3 kieliszka.
Między degustacjami różnych win wolno spożywać wyłącznie chleb i wodę o neutralnym smaku, a kieliszki trzeba umyć czystą wodą.
Po to, by wzrokowo ocenić wino, białe należy przejrzeć, natomiast na czerwone należy spojrzeć.
Oceniamy czystość, kolor, a następnie przez powąchanie oceniamy zapach wina, w tym celu należy zakręcić kieliszkiem.
Smak wina, czyli kwaskowatość, łagodność lub ostrość ustala się na podstawie posmaku, który zostaje w ustach po przełknięciu. Według tego można rozróżnić ostre i kwaskowate wina męskie oraz mniej kwaśne, słodsze wina kobiece.
Kolejność obowiązująca przy degustacji wina : najpierw kosztujemy młodsze a później starsze roczniki, ze względu na smak najpierw wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, natomiast biorąc pod uwagę kolor to zaczynamy od białego, różowe, czerwone, a na końcu białe i czerwone wina słodkie.

Dziesięć przykazań dla pijącego wino

1.Nigdy nie pij wina na pusty żołądek !
2.Przed winem nie jedz słodkich potraw !
3.Uważaj na odpowiednią temperaturę wina !
Dla białego odpowiednią jest naturalna temperatura piwnicy tj. 9 -11C, dla win czerwonych temperatura pokojowa 18C
4.Uważaj na prawidłowe otwieranie wina butelkowego ! Po otwarciu wytrzyj otwór szyjki butelki czystą ściereczką.
5.Wino zawsze pij powoli !
6.Drobnymi łyczkami delektuj się winem !
7.Szlachetnego wina nigdy nie mieszaj z wodą !
8.Pij wino z umiarem !
9.Wino lepiej smakuje jeśli coś zjesz w trakcie picia !
(Po salami i serze o charakterze ementalskim wino zawsze ma smak gorzki, zaś po orzechach, migdałach ma smak słodki)
10.Gdy weźmiesz kieliszek węgierskiego wina, by przy białym obrusie zanurzyć się w nastrój błogości, pomyśl przez chwilę ile w tym winie jest męczącej, pełnej potu pracy i że każde spożyte grono lub puchar wina dla ludzi uprawiających winną latorośl oznaczają kromkę chleba.

Węgierskie potrawy i węgierskie wina
Rozkosz gastronomiczna składa się z dwóch czynników : z potraw i napoju. Tylko w przypadku harmonii tych dwóch czynników możemy mówić o rozkoszy gastronomicznej. Do spożywania wina starajmy się używać zawsze odpowiednich kieliszków. Do dyspozycji powinien być szeroki wybór wina, by do każdej potrawy móc podać najbardziej odpowiednie. Fachowy i smakowy dobór potrawy i napoju wybitnie podkreślają właściwości smakowe potraw i dzięki temu wywołuje doskonałe samopoczucie. Podstawowym warunkiem jest, żeby na stół zostało podane wino zdrowe, czyste, o odpowiedniej temperaturze. Wina stołowe i do pieczeni powinny przy spożyciu mieć temperaturę 10-12C, wina deserowe 12-14C, zaś wina czerwone 14-16C.
Przed jedzeniem zalecane jest częstowanie wytrawnym lub półsłodkim wermutem.
Do przystawek odpowiednie jest lekkie, białe wino o niskiej zawartości alkoholu.
Do zup, jarzyn i surówek na ogół nie pije się wina.
Do potraw rybnych pasują lekkie, wytrawne białe wina o temperaturze 8-10C.
Do pikantnie przyprawionych ryb można podać pełną aromatu Kadarkę lub Rose, natomiast do ryb pieczonych bądź panierowanych wytrawne białe wino.
Do potraw z drobiu podajemy wina rose lub czerwone, a  do kurczaków oczywiście - białe.
Do pieczonej kaczki lub pieczonej gęsi zalecamy bardziej kwaśne wina, zaś do panierowanego kurczaka wina białe o harmonijnym, pełnym bukiecie.
Do opiekanej wątróbki zarówno białe, jak i czerwone wino, do gulaszu czerwone i rose, do pieczeni zazwyczaj czerwone, do pieczeni wieprzowej lub prosięcia ogniste, mocne wina białe, do dziczyzny pasują zaś wina czerwone.
Do deserów, słodkich ciast odpowiednie są wina deserowe.
Wg. naszych gospodarzy - madziarów wino jest dla organizmu ludzkiego bardzo ważnym źródłem witamin i energii. Szczególnie dla systemu krążenia z powodu właściwości rozszerzania żył ma dobry wpływ na żołądek i serce.  Wpływa też korzystnie na system nerwowy i zmniejsza napięcia. Wśród spożywających wino jest o wiele mniej chorych na zwapnienie żył, na nerwy i serce. Kieliszek czerwonego wina  obok papryki jest polecany jako środek zapobiegawczy przeciwko grypie A/H1N1 Do zdrowego modelu życia jako lekarstwo można polecić jeden-dwa kieliszki wina dziennie.

Etykieta podawania wina nie tylko na Węgrzech
Przy podawaniu wina w restauracji obowiązuje pewna etykieta, która jak się okazuje nie jest wcale skomplikowana. Aby klient wybrał odpowiednie do potrawy wino musi pamiętać o kilku prostych zasadach.
W szanujących się restauracjach zatrudniony jest tzw. sommelier czyli specjalista od win. 
Powinien pojawić się przy stoliku z kartą win zaraz po tym jak klient dokona zamówienia. Jego zadaniem jest w sposób elegancki dobrać wino pasujące do zamówionego dania.
Nie może narzucać swojej opinii lecz proponować najlepsze zestawienie, poinformować o zasobach piwniczki win, oraz omówić poszczególne gatunki i ich roczniki.
Dobry fachowiec powinien doskonale orientować się w menu restauracji i umieć je skomponować z alkoholem. 
Warto skorzystać z okazji do rozmowy ze specjalistą od win i dowiedzieć się czegoś ciekawego na ten temat. Nic to nie kosztuje.
Wymiana zdań powinna być swobodna, uprzejma i profesjonalna. Sommelier nie może być absolutnie wyniosły, nachalny albo spoufalać się z klientem .

Najlepiej jeśli klient założy sobie ile pieniędzy zamierza wydać na alkohol i trzyma się tego. Należy przy tym uważać, bo często w restauracjach zdarzają się przypadki, że kelner w roli someliera wykorzystuje okazję i "naciąga" gościa na kolejne trunki nabijając jego rachunek.

Trzeba pamiętać aby nie spuścić wina z oka!
Kelner ma obowiązek otworzyć je przy kliencie. 
Przyniesienie już otwartej butelki jest niedopuszczalne!
Zanim wino zostanie otworzone trzeba potwierdzić kelnerowi, spojrzeniem na etykietkę i skinięciem głowy, że właśnie na ten gatunek i rocznik się zdecydowaliśmy.

Idealnie jest jeżeli wino zostanie poddane tzw. dekantacji, czyli będzie podane w karafce.
Przelanie trunku do karafki jest zalecane, gdyż je dotlenia. Nie jest to obowiązkowe w przypadku starszych i białych win, natomiast konieczne przy - czerwonych.

W eleganckich restauracjach powinien się znajdować kompletny zestaw do dekantacji tj: karafka talerzyki‚ świeczki‚ zapałki. Jeżeli przy rezerwacji miejsca zostało z góry ustalone menu z dobranym winem, to powinno być ono zdekantowane na kilka godzin wcześniej przed spożyciem. Kieliszki w, których wino będzie podawane powinny być nim przemyte. Wówczas trunek będzie smakował najlepiej.

Na Węgrzech sommelier obowiązkowo nalewa kapkę wspaniałego trunku najważniejszej osobie przy stoliku - czyli zamawiającemu/mino wszystko mężczyźnie,
po jej akceptacji wino jest dostarczane i nalewane pozostałym gościom.

Pozostałe trunki dostępne na Węgrzech
Piwa - wiele gatunków typowo krajowych jaki marki zagraniczne, głównie niemieckie i austriackie produkowane na licencji
Likiery - słodkie, ziołowe i typowo leczniczy Unicum
Palinki - naturalne wódki z owoców, śliwek, czereśni, brzoskwiń i najszlachetniejsza Körte palinka - gruszkowa

Budapeszt   Chorwacja Węgry  Czechy  Narty  Euro 2012 online  Formula1  Hajduszoboszlo  Kolonie  Kosmiczne Wyprawy  NoLimits  Obozy  Poznan  Poznan Poznan online info Poznan zaprasza Sport travel  
Traper eu  Wczasy Wegry  Wegry-Chorwacja   Wycieczki Szkolne
Traper rege Wegry   Wellness  Wycieczki szkolne   Wegry  Wegry  Chorwacja  Traper   VIP   

   
Wszelkie prawa zastrzeżone
TRAPER 1990-2016

wino enoturystyka winnice turystyka winiarska degustacje win winobranie festiwale win wyprawy do winiarzy sposób na życie winnica i wina paradoks śródziemnomorski spożycie wina

Hotele i Apartamenty Medena koło Trogiru 
Hotel Medena **   Hotel Medena ***   Apartamenty Medena 2+1     Apartamenty Medena 4+1
Hotele Wyspa Hvar Stari Grad  Hotel Arkada   Hotel Helios
Makarska  Hotel Biokovka  Hotel Dalmacja  Hotel Meteor   Apartamenty Makarska 2    Apartamenty Makarska 4    Apartamenty Makarska 6
Gradac - Riwiera Makarska  Hotel Laguna    Hotel Labineca
Hotele w Dubrowniku to zwiedzanie i plażowanie  Hotel Adriatic   Hotel Komodor   Hotel Vis   Hotel Splendid    Hotel Uvala
Peljesac  Hotel Faraon All Inclusive
Korcula  Hotel Borik 1   Hotel Borik 2

Chorwacja tanio  Chorwacja wczasy  Autokar do Chorwacji  Autokar do Chorwacji  Hotel Solitudo Wyspa Lastovo   Hotel Solitudo  Hotel Odisej Wyspa Mljet Hotel Odisej
Hotele Solaris w Sibeniku Hotel Jakov  Hotel Jure  Hotel Ivan  Hotel Andrija  Hotele Solaris Resort
Hotele i apartamenty Primosten 
Hotel Zora Comfort
   Hotel Zora Premier     Apartamenty Primosten 2    Apartamenty Primosten 4   Apartamenty Primosten 6
Hotele i apartamenty Vodice 
Hotel Punta***  Hotel Punta****  Apartamenty 2  Apartamenty 4  Apartamenty 6
Noclegi w apartamentach na Wyspie Brać  Brac Apartament 2    Brac Apartament 4     Brac Apartament 6
Chorwacja   Budapeszt  Hajduszoboszlo   Incoming   Bilety   Urlop

SPA I WELLNESS WĘGRY

Hotel Flora  Hotel  Flora    Hotel Eger-Park  Hotel Eger-Park  Hotel Korona  Hotel Korona 
 
Domki Wille  Wille domki   Apartamenty   Apartamenty   Apartament  Hotel Marina  Hotel Nereus  Hotel Napfeny  Hotel Jonathan   Hotel Panorama  Hotel Panorama Siofok

 Hotel Jonathan   Hotel Repce Gold  Hotel Repce  Hotel Park     Hotel Platán 2  Hotel Platán  Hotel Xavin  

partamenty Hotel Panorama Hotel Helios - Anna  Hotel Europa Fit Hotel Europa Fit 1   Hotel Carbona Hotel Palace Hotel Kikelet   Hotel Park    Pensjonat Zenit  Pensjonat Fortuna Apartamenty 1    Apartamenty 2    Hotel Karos Spa   Hotel Karos Spa 1   Hotel Karos Spa 2  Hotel Men Dan   Hotel Men Dan 1 

Enoturystyka    Formuła 1    Hotele   Eventy  Kosmiczne Wyprawy    Mistrzostwa Świata   Obozy   Obozy narciarskie i snowboardowe Parki rozrywki  Set jetting filmowym szlakiem    Spa    Sport   Stolice europejskie city breaki  Sylwester  Wczasy   Weekendy   Wycieczki  Jarmarki Bożonarodzeniowe   Jarmarki Wielkanocne   Koncerty

HOTEL THERMAL HOTEL AQUA SOL  HOTEL BEKE  HOTEL AURUM  HOTEL IN  HOTEL AMBROZIA  HOTEL NÓRA  HOTEL DELIBAB  HOTEL MATYAS KIRALY  HOTEL NEGY EVSZAK  Thermal weekend

Hotel Thermal krótkie pobyty  Thermal Hungarospa autokar  Hungarospa autokar  Hotel Thermal Hungarospa autokar    Hotel Thermal Hajduszoboszlo 7 nocy

Thermal hotel w Hajduszoboszlo 7 nocy dla 1 osoby  Hungarospa Apartament w Hotelu Thermal  Hotel Thermal przedłużony weekend  Do Hajduszoboszlo na wczasy autokarem  Beke

F1    Formuła 1 bilety   Akademia Formuły 1    Budapeszt Grand Prix Węgier   F1 Węgry pakiety samolotowe     Formuła 1 na Hungaroring autokar 5 dni    Budapeszt Formuła 1 autokar 6 dni   Węgry Budapeszt F1 5 dni autokar        

Pobyt w Budapeszcie na Węgrzech podczas Grand Prix Węgier Formuły 1  Budapeszt Formuła 1 Hotel***     

Hotel Mjus Kormend   Hotel Mjus Kormend