DEGUSTACJE WINA,ATRAKCJE PIWNIC,TAJEMNICZY CEREMONIAŁ WINNY


DEGUSTACJE WINA

Degustacja wina

Wino ocenia się na podstawie jego koloru, zapachu i smaku.

Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie pomieszczenie do degustacji.

Musi być ono bezwietrzne, bezwonne oraz dobrze oświetlone.

Niezmiernie istotne jest również dobranie właściwego kieliszka.

Musi być on zawsze na nóżce, o eliptycznym kształcie, do wina białego mniejszy, zaś do wina czerwonego większy.

Bardzo ważnym jest, żeby napełniono tylko 1/3 kieliszka.

Między degustacjami różnych win wolno spożywać wyłącznie chleb i wodę o neutralnym smaku, a kieliszki trzeba umyć czystą wodą.

Po to, by wzrokowo ocenić wino, białe należy przejrzeć, natomiast na czerwone należy spojrzeć.

Oceniamy czystość, kolor, a następnie przez powąchanie oceniamy zapach wina, w tym celu należy zakręcić kieliszkiem.

Smak wina, czyli kwaskowatość, łagodność lub ostrość ustala się na podstawie posmaku, który zostaje w ustach po przełknięciu. 
Według tego można rozróżnić ostre i kwaskowate wina męskie oraz mniej kwaśne, słodsze wina kobiece.

Kolejność obowiązująca przy degustacji wina :
- najpierw kosztujemy młodsze a później starsze roczniki,
- ze względu na smak najpierw wytrawne, półwytrawne, półsłodkie,
-  natomiast biorąc pod uwagę kolor to zaczynamy od białego, różowe, czerwone,
 a na końcu białe i czerwone wina słodkie.

strona główna